×

Новини

ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ С ФОКУС ВЪРХУ ПО-СЛАБО РАЗВИТИТЕ РАЙОНИ У НАС ПРЕЗ НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

28.05.2024

Фондът на фондовете (ФнФ) вече активно разработва нови финансови инструменти в подкрепа на българския бизнес.

През следващите седмици се очаква поетапно да бъдат обявявани процедурите за подбор на финансови посредници за фондовете за градско развитие, за дълговите инструменти за кръгова икономика, дяловия инструмент за иновации в предприятията и дългоочаквания Фонд за технологичен трансфер. С техния ресурс ще се подпомагат важни за България дейности и политики за подобряване устойчивостта на бизнеса и икономиката.

Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов при отчета на постигнатите резултати от изпълнението на финансовите инструменти за изминалия програмен период 2014 – 2020.   

Стана ясно още, че над 5 млрд. лв. са тръгнали към бизнеса чрез ФнФ, което е своеобразен рекорд до момента в историята на управлението на европейски средства. Този ресурс е в обхвата на 2 от най-интересните за бизнеса програми – “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с общ бюджет от 3 млрд. лева и програмата “Научни изследвания и иновации” с бюджет малко над 2 млрд. лева.

В резултат на сключеното споразумение и с УО на Програма „Развитие на регионите“ към МРРБ, ФнФ получи мандат да управлява фондовете за градско и регионално развитие с бюджет над 460 млн. лв. В края на миналата година започна и поетапното отключване на ресурсите. А през второто полугодие на 2024 ще бъдат избрани и новите фонд мениджъри, които на свой ред ще структурират дяловите фондове.

Последвайте Fininfo.BG във Facebook | Linkedin | YouTube