×

Полезно

ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА FININFO.BG: ТЕМА 5

17.06.2022

С ТЕМА 5 на събитието ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ С FININFO.BG отново ще се върнем на европейската „Зелена сделка“: големият дебат как Европа може да се превърне в първия карбоново неутрален континент?

Защо „сделка“? Кой с кого се договаря?

75% от българите не са запознати за какво е „Зелената сделка“, както стана ясно в едно скорошно социологическо проучване на Агенция Тренд. (вижте поста за ТЕМА 2).

Но хубавото е, че в България сме позитивно настроени към зелената тема и почти две трети от анкетираните заявяват, че са готови да променят ежедневните си навици, като например да изхвърлят отпадъците разделно, да използват по-малко пластмаса, да пестят водата и т.н. Предупредителна лампа обаче светва от един друг резултат на същото проучване: „Загубата на работни места (48%), както и закриването на бизнеси (42%) най-много тревожат българите във връзка с прилагането на мерки по Зелената сделка“.

Проблеми или възможности се откриват пред българските компании заради Европейския зелен пакт?

По въпроса за възможностите ще дискутираме заедно с нашите косултанти Мариела Начева и Даниел Братанов в края на първия ден на събитието. Ще говорим за:
 Какво на практика е кръгова и нисковъглеродна икономика, къде и как е приложима?
 Какво финансиране на местно ниво ще има за проекти на бизнеса, свързани с адаптация към климатичните промени, ресурсна ефективност, отпадъци, еко-иновации, пречистване на  водите и др.?
 Какви възможности има извън България (по централизираните и по партньорските програми на Европа, напр. Life) и какво е нужно, за да участват по тях повече български компании?

Каним всички компании, които имат идеи и намерения да внедряват продукти, процеси и технологии за намаляване на отпадъците, рециклиране, намаляване разходването на природните ресурси и енергията, за пречистване на води и опазване на околната среда.

Ще бъде полезно и за фирми, които доставят машини, нови технологии и оборудване в горните области, както и за университети, научни центрове, частни иноватори и др.

Достъпът до събитието е свободен! Разгледайте, може би ще откриете и други полезни за вас теми.

Ако все още не сте се регистрирали, можете да го направите тук. Очакваме вашите въпроси към модераторите!

Вижте какво да очаквате и в другите дискусионни панели:
 - Тема 1
 - Тема 2
 - Тема 3
 - Тема 4
 - Тема 6
 - Тема 7
 - Тема 8
 - Тема 9