×

Полезно

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА С ГРАНТОВОТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ

25.03.2022

През последните 20 години в българските малки и средни предприятия се вляха милиарди евро по линия на различни програми за безвъзмездна помощ. Тази сериозна финансова инжекция от Европа имаше за цел да модернизира българската икономика, така че тя да застане по-близо до тази на другите държави членки. Допълнително на предприятията се предоставиха милиони левове в директни помощи заради кризата, породена от Covid-19. Успя или не този процес, колко ефективна беше тази подкрепа, има ли и какъв е реалният резултат, е дебат, който би следвало да бъде проведен от управляващите органи на програмите и представителите на Европейската комисия. Днес темата е друга – продължаваме ли така и през следващите 7 години? Ако не, какво се променя?

Отговорът е "не", точно така няма да продължаваме. Подготовката на първата сериозна промяна при финансирането за бизнеса (а и за общините) през предстоящите 7 години започна още в последните поне три.

Оттук нататък все повече ще говорим за финансови инструменти, отколкото за чиста безвъзмездна помощ. Искаме или не, парите за „директен грант“ ще стават все по-малко, а една голяма част от европейските средства ще се пренасочат към фондове за дялово инвестиране, кредитни ресурси в банките и гаранционни схеми. Вижте, например, какво се предвижда в новата програма за конкурентоспособност на бизнеса. По-мащабните проекти ще имат нужда от различни инструменти, а финансирането (вкл. безвъзмездно) ще може да идва от различни програми. И тук, в тази среда, все по-ценен става навременният достъп до информация и специфична експертиза, която в момента не е концентрираната изцяло в нито една консултантска компания. Затова създадохме Fininfo.BG – единственото място в България, на което всичко това е събрано в едно.

Периодът, в който една компания от производствения сектор можеше да получи финансиране просто за закупуване на нови машини, отминава. Програмите стават все по-фокусирани; на безвъзмездна помощ могат да разчитат предимно тези, които въвеждат „зелени“ технологии, индустриални роботи, иновативни (с патент или полезен модел!) процеси или продукти, изкуствен интелект и т.н. Готови ли са нашите фирми за това? По-скоро не. Технологични решения и опитни партньори обаче не липсват, както в България, така и на европейско ниво и Fininfo.BG е мястото, което може да отвори вратите към тях.

А повече за това, кои са приоритетните сектори, към които ще се насочва по-голяма част от финансирането, можете да прочетете тук.

И една по-позитивна новина – стремежът е към опростяване на програмите за бизнеса, които оперират на място в България – ще става все по-лесно да се кандидатства, а процесът ще е все по-прозрачен. Допълнително информацията за програмите, които работят на централно ниво в Брюксел, ще става все по-достъпна и за български фирми, защото ние от Fininfo.BG следим и редовно съобщаваме за тях като част от нашата информационна услуга. А вече има и натрупан местен опит и консултантска експертиза. Трансграничните програми, с които можете да се запознаете в секцията ни ПОЛЕЗНО, също се отварят за бизнеса, който развива дейност в граничните райони на страната ни.
 

Елеонора Иванова, ФИНИНФО.БГ ЕООД