×

Новини

КУЛТУРНИТЕ И ТВОРЧЕСКИ ИНДУСТРИИ С ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ПО ПВУ

05.07.2024

Националният фонд „Култура“ обяви обществено обсъждане по документацията за рестартирането на двете схеми за културните и творчески индустрии (КТИ) от Националния план за възстановяване и устойчивост – за създаване и промотиране на български продукции на международните пазари и за достъп до утвърдени платформи в ЕС.

Предложени са нови, облекчени условия за кандидатстване, които да улеснят достъпа на творците до безвъзмездната помощ и да се даде възможност повече културни организации да се възползват от средствата. Очаква се през август двете процедури да бъдат отворени отново за прием на предложения.

  • По схемата за „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ и промотирането им на европейските и международни пазари за изкустваще се финансира създаване на нови произведения на изкуството, чрез които българските културни продукти да се утвърдят на международната и европейската сцена. Допустими са 12 категории дейности, като всеки проект ще трябва да включва задължително дейности за създаване на нови културни продукти. Повече за тях абонатите на Fininfo.BG могат да прочетат тук.
  • Другата схема – „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ – ще подкрепи българските културни и творчески индустрии да получат достъп до утвърдени платформи с доказано високо качество и разнообразни публики. Допустими са 8 категории дейности, като всеки проект ще трябва да включва задължително публично представяне пред чуждестранна публика. Вижте още тук.

Общият бюджет на двете процедури е близо 25 000 000 лв. Те ще осигуряват до 90% финансиране за проектите, като всеки от тях ще получи от 70 000 до 142 000 лв. за първата схема и между 100 000 и 500 000 лв. за втората.

Важно: От Министерството на културата уверяват, че всички подадени до момента кандидатури по горните 2 схеми могат да бъдат преработени, съгласно новите условия, когато бъдат утвърдени или ще бъдат прехвърлени административно от НФК, което ще гарантира тяхното участие  в процеса по оценяване.

 

Още по темата от Fininfo.BG:

ПРЕДСТОЯЩИ ПОКАНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА“ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

 

Последвайте Fininfo.BG във Facebook | Linkedin | YouTube