×

Новини

НОВАТА ПРОГРАМА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ И ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА

24.09.2021

Днес екип на Министерство на икономиката проведе информационно събитие, на което беше представена новата Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027, чиято основна цел е подкрепа за бизнеса.

В рамките на следващите 7 години над 1,222 милиарда евро ще бъдат насочени за инвестиции в микро-, малки, средни и големи предприятия за проекти, свързани с дигитализация, иновации, зелена енергия, ресурсна ефективност и др. Средствата ще се разпределят чрез три типа финансиране - безвъзмездна помощ, кредитни ресурси и инструменти за дялово инвестиране, като за голяма част от мерките те ще се комбинират. Специална подкрепа се очаква за семейните компании, творческите индустрии и занаятите.

В допълнение бяха коментирани и някои детайли по Плана за възстановяване, в рамките на който остава планираното финансиране за изграждане на фотоволтаични инсталации за собствени нужди във фирмите, както и ваучерна схема за дигитализация, подобна на вече приключилата подобна програма, управлявана от Агенцията за малки и средни предприятия.

Очаква се и вторият транш по т.нар. ресурс REACT, предоставян на държавите от ЕС във връзка с кризата от коронавирус, в рамките на който ще бъде заделено финансиране за зелени проекти.

Очаквайте скоро повече подробности от екипа на FinInfo.BG.