×

Новини

ПОДКРЕПА ЗА БИЗНЕСА И ДЪРЖАВАТА В ОТГОВОР НА КРИЗАТА

03.12.2020

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лв. от инструмента REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), с които ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. 

Очаква се до края на тази седмица (14.12.2020 г. – 18.12.2020 г.) да бъде обявена схема, с общ бюджет 156 млн. лв. за подкрепа на компаниите, които пострадаха от въведения частичен локдаун в страната. Подпомагането ще бъде в размер между 10% и 20% от изгубения оборот на засегнатите микро, малки и средни предприятия. Подаването на документите за кандидатстване и обработването им се предвижда да се извърши от Националната агенция по приходите (НАП), изцяло по електронен път. Срокът за кандидатстване ще бъде две седмици, а изплащането на средствата в рамките на една. Подкрепата е насочена към търговските центрове, заведенията за хранене, кафенетата, баровете, фитнес залите, игралните зали, казината и др., като конкретните сектори ще бъдат ясни при обявяването на мярката.

Със средствата от механизма ще се компенсира увеличението в бюджета на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. с 8,01 на сто над определения във връзка с мерките за подкрепа в борбата с разпространението на COVID-19. По този начин ще се обезпечат плащанията към медиците на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори по мярката „Запази ме“, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица. 

Предвидени са и ресурси, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“, с който се финансират дейности, свързани с приготвяне и доставка на храна по домовете на лица в материално затруднение.