×

Новини

ПРЕДСТОИ ГОЛЯМОТО САНИРАНЕ НА СГРАДИ

01.11.2022

През следващите месеци, Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва да стартира три схеми за финансиране на проекти на тема енергийна ефективност, с които започва голямото саниране на сгради в България:
- Енергийно обновяване на сгради на предприятия в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм (до 2.5 млн. лв. грант, големите предприятия също са допустими);
- Енергийна ефективност в държавни и общински сгради за административно обслужване, сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и сгради за спорт. (до 8 млн. на сграда, 100% грант);
- Етап 1 от програмата за финансиране на многофамилни жилищни сгради (до 9.5 млн. лв. на блок, 100% грант).

И трите процедури са все още на етап обществено обсъждане и е възможно да има промени в сега обявените условия. Подготовката на проекти, обаче, тече усилено; задължително е обследване за енергийна ефективност (ЕЕ) и документация на сградата (архитектурно заснемане, технически паспорт...)

Процедурата за фирмите се очертава отново да е силно конкурентна. За разлика от много други, в тази ще са допустими не само малки и средни, но и големи предприятия. Няма да бъдат допустими сгради в сферата на селското стопанство, както и инсталации, които попадат в обхвата на схемата на Европейския съюз за търговия с емисии (EU ETS). Няма да са допустими и интервенции в обекти за производство на енергия. Всички сгради, за които ще се кандидатства, трябва да имат обследване за енергийна ефективност.

Нашите експерти по ЕЕ са готови със съвети към вас, за да се постигне по-висока успеваемост при кандидатстването. Потърсете ни за информация на тел. 0893 721 929!

Министерство на иновациите и растежа обяви неколкократно, че до края на годината ще стартира и дългоочакваната процедура за инвестиции в комбиниране на възобновяеми източници на електрическа енергия със съоръжения за локално съхранение. Бюджет: 200 млн. лв.

Следете тук за новости по темата или се абонирайте.