×

Новини

ПРЕДСТОЯЩО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ФИРМИТЕ ДО КРАЯ НА 2022 Г. И НАЧАЛОТО НА 2023 Г.

31.08.2022

По информация от Министерството на иновациите и растежа, до края на тази година ще бъдат обявени следните процедури за финансиране на фирмени проекти:

Първа, планирана за есента, ще бъде поканата за внедряване на ИКТ решения: уеб-базирани платформи, уебсайтове, мобилни приложения, софтуер за управленски, производствени и логистични процеси, информационна и киберсигурност и др. 

Ще могат да кандидатстват МСП с поне 3 год. финансова история за 100% грант на стойност между 3 000 лв. и 20 000 лв. Наличният бюджет е 30.6 млн. лв. Очакван старт: средата на месец октомври 2022 г. Ще могат да кандидатстват фирми от всички сектори, с няколко изключения. Няма да са допустими фирми, получили ваучери в предхдната подобна схема.

Ако имате интерес, пишете ни за повече инфромация, връзка с консултант или да ви помогнем с изпълнител. Каним и всички ИТ компании, които предоставят някои от горните услуги, да се включат в нашата партньорска програма

Следва дългоочакваната схема за изграждане на инсталации от възобновяеми източници до 1 мW за собствено потребление, в комбинация с батерии за съхранение.

По предварителни данни, освен МСП, тук ще могат да кандидатстват и дружества със средна пазарна капитализация от всички сектори (без тези с КИД в групи А и D). Финансирането за един проект ще е до 50% от общата му стойност. Наличният бюджет е 200 млн. лв. Ако имате интерес и все още не сте започнали подготовка,  време е. Ако имате нужда от информация или насочване, можете да разчитате на нас.

В края на годината предстои и пилотна грантова схема за разработване на иновации в предприятията. Тя ще бъде с общ бюджет от 127 млн. евро. Насочена е към МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация, вкл. в сътрудничество с голямо предприятие.

Ще има и директно финансиране на иновативни МСП, получили знак за качество „Печат за върхови постижения, с общо финансиране от 118,56 млн. лв.

А ето какво предстои и през първата половина на 2023 г.:
 - Покана за кандидатстване по темата „кръгова икономика“ – очаква се през 1-во тримесечие на 2023 г., с бюджет от 180 млн. лв. Ще могат да кандидатстват МСП и големи предприятия от преработващата промишленост.
 - Подобряване на производствения капацитет на МСП – очаква се през 1-во тримесечие на 2023 г., с бюджет от 117,5 млн. лв. Ще могат да кандидатстват семейни компании и предприятия от творческите индустрии и занаятите.
 - Внедряване на иновации в предприятията – очаква се през 2-ро тримесечие на 2023 г., с бюджет от 293,37 млн. лв. Ще могат да кандидатстват МСП и малки фирми със средна пазарна капитализация.

Очакваме още:
 - През есента на 2022 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обяви схема за енергийна ефективност в сгради, с възможност за кандидатстване и от големи предприятия.
 - През 2023 г. три покани за финансиране за наука и иновации, една от които ще бъде ваучерна схема за МСП на стойност 49 млн. лв.

Всички клиенти на информационната ни услуга могат да намерят повече информация за всяка от предстоящите през 2022 г. процедури след вход в платформата.

Следете и за актуална информация и ни потърсете за насочване към доверен експерт и консултант!
 

От екипа на Fininfo.BG