×

Новини

ПРОГРАМИ НА ЕС И НАТО ЩЕ ФИНАНСИРАТ ИНОВАЦИИ В ОТБРАНАТА

10.07.2024

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Иновационният фонд на НАТО (NATO Innovation Fund/ NIF) обединяват усилията си в подкрепа на бъдещето на Европа в областта на отбраната и сигурността. Двете организации подписаха меморандум „за насърчаване на повече фондове с частен капитал да станат активни инвеститори в технологични сектори, свързани с отбраната и сигурността“. Така компаниите от ЕС ще имат по-лесен достъп до дялово финансиране за иновации и производство.

Целта е да се разшири финансирането за стартиращи предприятия, МСП и дружества със средна пазарна капитализация в секторите на отбраната, сигурността и устойчивостта.

Научете повече:

  • Европейският инвестиционен фонд е част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИФ). Основната му мисия е да подкрепя МСП в Европа, като им помага да получат достъп до финансиране. ЕИФ проектира и разработва рисков капитал и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са специално насочени към този пазарен сегмент. В тази си роля ЕИФ насърчава целите на ЕС в подкрепа на иновациите, научноизследователската и развойната дейност, предприемачеството, растежа и заетостта.
  • Иновационният фонд на НАТО е фонд за рисков капитал, подкрепен от 24 съюзници на НАТО, който влага над 1 милиард евро в дълбоки технологии за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната, сигурността и устойчивостта. Фондът инвестира самостоятелно, като 24-те държави подкрепят успеха на портфолиото му и помагат на предприемачите в областта на дълбоките технологии да получат достъп до търговски и правителствени пазари.

Още по темата дялово финансиране от Fininfo.BG:

КАПИТАЛ ЗА РАСТЕЖ И НОВИ ПРОЕКТИ – КАК ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ТАЗИ АЛТЕРНАТИВНА ФОРМА НА ФИНАНСИРАНЕ

 

Последвайте Fininfo.BG във Facebook | Linkedin | YouTube