×

Нашите консултанти

Росица Чопева

Росица Чопева

Експерт по корпоративни финанси; инвестиционен и финансов консултант

ЕКСПЕРТИЗА: Инвестиции и финансиране на ВЕИ проекти (соларни, вятърни централи, биогаз и биомаса); привличане и договаряне на дялово финансиране, мецанин финансиране и работа с инвестиционни фондове; сливания и придобивания.

Росица Чопева има над 18 години опит в изграждането на финансова стратегия, договаряне на банково финансиране, привличане на инвеститори и сделки, свързани със сливания и придобивания. Завършва международни финанси и търговия в Университета Портсмут, Великобритания и от 2014 год. е пълноправен член на ACCA (Британската асоциация на дипломирани експерт счетоводители).

От 2007 г. Росица работи като консултант сливания и придобивания и участва в ключови проекти на Овергаз България, Асо Пирели и др.

През 2012 г. се присъединява към екипа за проектно и структурно финансиране на Уникредит Булбанк, като отговаря за ключови сделки, свързани с финансиране на енергия от възобновяеми източници; номинирана е за „Сделка на месеца“ на Уникредит Груп. От 2014 г. е инвестиционен мениджър в най-големият хранителен холдинг в България, като разглежда и валидира десетки инвестиционни проекти и в рамките на четири години договаря над 60 млн. евро финансиране от банки и инвестиционни фондове.

През 2019 г. създава xFigure Finance, където заедно с екипа работят по сделки за сливания и придобивания, привличат финансиране и инвеститори. xFigure Finance работи изключително фокусирано в сектор енергетика, като само през последната година развиват фотоволтаични проекти с инсталирана мощност от над 115 MWp.

Росица е одобрен консултат от Европейската банка за възстановяване и развитие в сектор стратегия.