Новини

СИЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ФИРМИТЕ ПО ПЪРВАТА ПРОЦЕДУРА ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

23.09.2022

Първата процедура с безвъзмездна помощ, която стартира със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), получи рекорден интерес от страна на българските малки и средни фирми. По информация от Министерството на иновациите и растежа (МИР) в рамките на крайния срок, 21 септември 2022 г. са били подадени 2539 проектни предложения на обща стойност 633 841 469 лв. Само през последните 24 часа са подадени 840 проекта.

„Технологична модернизация“, по която предимно фирмите от производствения сектор могат да кандидатстват за финансова помощ с цел придобиване на ново оборудване и софтуер, е традиционно най-популярната грантова схема, но подобен интерес не само, че не се очакваше, а не е бил регистриран до момента. Бюджетът на процедурата е 260 млн. лв.

Междувременно МИР подписва договорите с одобрените фирми по стартиралата по-рано тази година процедура „Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. След сключване на договорите, компаниите ще могат да пристъпят към изпълнението на проектите си.

Следващата процедура по ПВУ, която всички отдавна очакват, е за въвеждане на ИКТ решения и киберсигурност, насочена отново към бизнес сектора. Тя все още е в етап на обществено обсъждане до 30 септември, след което ще бъде отворена за кандидатстване. Няма да се изисква съфинансиране от кандидатите. Вижте кои фирми и за какво могат да кандидатстват тук.

До края на годината предстои и отваряне и на третата процедура по ПВУ, която е за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Тя е в размер на 200 млн. лв.

Експертите на Fininfo.BG са на ваше разположение за повече информация и насочване при необходимост към консултант или потенциален изпълнител по предстоящите процедури!

Още много активни и предстоящи покани за кандидатстване, можете да намерите след вход в платформата. Ако все още нямате абонамент, вижте опциите или ни потърсете!