×

Новини

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА СЕМЕЙНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ФИРМИ ОТ ТВОРЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ И ЗАНАЯТИТЕ

Обновена на: 19.06.2024 23.11.2023

За първи път малките семейни фирми, творческите индустрии и занаятчиите са на фокус за целева подкрепа по Програма за конкурентоспособност на предприятията 2001 - 2027.

Те могат да кандидатстват за директна безвъзмездна помощ между 15 000 лв. и 150 000 лв. с цел инвестиции в нови машини, инструменти и оборудване, сървъри, специализиран софтуер за управление на бизнес процесите (ИКТ системи и като ERP, CRM, WMS, MOM/MES и др.), нови онлайн магазини (до 10 000 лв). Ще са допустими и консултантски услуги за подготовка на проектното предложение на стойност до  3000 лв.

Кой може да кандидатства?

Семейни фирми, както и печатници, издателски, звукозаписни и продуцентски къщи, производители на филми и компютърни игри и др. програмни продукти, рекламни агенции, библиотеки, музеи, компании на архитекти, фотографи, дизайнери, занаятчии и др., които:

  • са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите най-късно през 2021 г.;

  • имат от 1 до 50 заети лица;

  • имат оборот, в зависимост от големината на фирмата, между 30 000 лв. и 7 200 000 лв. за последните три приключени финансови години.

Това е първата програма, по която се предоставя целева помощ на семейни фирми или това най-общо казано са фирми, които се притежават и/или управляват от повече от един член от семейство или член от семейството на собственика е на трудов договор. Те трябва да са имали статут на семейно предприятие през 2023 г.  От списъка на семейните фирми са изключени тези, които упражняват дейност в областта на търговията, някои от услугите, част от сектор "Храни и напитки", финансови услуги, хазарт и др. 

Безвъзмездна помощ по тази процедура могат да получат и компании от т.нар. „творчески индустрии“ и тези, включени в списъка на занаятите, съгласно Закона за занаятите.

Има и други условия!

Компаниите, които имат интерес и искат да направят предварителна проверка дали отговарят на изискванията, могат да изтеглят и попълнят формата за самооценка. При желание могат да я изпратят на ел. поща: consultants@fininfo.bg, за да я прегледа опитен консултат и потвърди допустимостта, след което да ви води към следващите стъпки. Ще отговорим на всички запитвания!

 

Финансирането от програмата е до 75% от стойността на проекта, за семейни предприятия и предприятия от творческите индустрии, и до 85% за занаятчиите.

По програмата вероятно ще бъдат подкрепени около 2000 компании. Проектите се одобряват на конкурентен принцип по методика с изцяло обективни показатели (голяма част от тях финансови). Ще се стимулират компании, кото досега не са получавали подкрепа по инвестиционните мерки на програмите за конкурентоспособност на бизнеса, както и такива, които въвеждат кръгови модели на производство.

По-висока оценка за ранкинга ще имат фирмите със седалище и дейност в областите Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград, Габрово, Търговище, Шумен, Добрич, Ямбол, Сливен, Смолян, Кърджали, Кюстендил, Перник, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Хасково, Пазарджик и Благоевград.

Точки ще получат и компании, чиито основна дейност е сред националните И регионалните приоритетни икономически дейности.
 

Екипът от консултанти и партньори на Fininfo.BG е на разположение за цялостна подкрепа при подготовка и подаване на документите за кандидатстване!

Ще има много кандидати, а процеурата е сложна! Не чакайте последния момент, пишете ни да заявите интерес още сега, за да ви насочим към опитен консултант!

Повече подробности за условията на програмата абонатите за информационната услуга на Fininfo.BG могат да намерят тук.

 

Последвайте Fininfo.BG във Facebook | Linkedin | YouTube