×

Полезно

СТЪПКА 1: ФОРМУЛИРАЙТЕ ИДЕЯТА, ЗА КОЯТО ТЪРСИТЕ ФИНАНСИРАНЕ

22.05.2021

Най-голямата гаранция, че вашият европроект ще се провали, е да не знаете какво точно искате да правите. Иначе казано, ако просто искате да получите пари от европейска програма, но не знаете за какво или си променяте идеите ежедневно – бъдете сигурни, че нещата трудно ще се получат.

Дефинирането на конкретната идея на проекта и неговите цели е първата стъпка, която трябва да направите сами, без помощта на консултант, специализиран за съдействие при кандидатстване по европрограми. Съобразете идеята си само с това, как тя ще ви помогне да развиете бизнеса си или да създадете нов. Концентрирайте се единствено върху идеята си. Само ако сте напълно наясно със своята проектна идея и имате точни цели, вие ще знаете в какви граници можете да варирате и какви „компромиси“ е допустимо да направите. Какво означава това? Идеята ви може да претърпи известна промяна, за да бъде финансирана по европейска програма, но това на този етап не е важно. Дори да изберете най-добрия екип от консултанти, ако не сте наясно със себе си и нямате конкретна идея, те няма да могат да ви консултират успешно. А ако наистина са професионалисти, дори няма да ви припознаят като потенциален клиент.

Много е важно проектът, който искате да финансирате, задължително да бъде жизнеспособен и без субсидия. Статистиката показва, че огромен процент от успешните проекти са тези, които биха били реализирани и без субсидия, защото имат смисъл за клиента.

Ако смятате, че дотук сте готови, можете да преминете към Стъпка 2.
 

Галя Менова, Хюмънконсултинг ЕООД