×

Полезно

Стъпка 2: Изберете консултант

31.05.2021

Още като чуят какво искате да реализирате и след като се запознаят с дейността ви, професионалистите знаят веднага накъде да се насочат. Големият въпрос е как да изберем добър консултант?

Безусловно, най-добрият вариант е чрез препоръка. Разпитайте ваш контрагент, колега, познат или близък, който може да ви препоръча фирма или консултант, с който е работил и с който е реализирал успех.

Ако не можете да получите такава препоръка, ще трябва да се доверите на информацията в интернет пространството. Информирайте се онлайн за фирмата, към която проявявате интерес, като вземете предвид до каква степен е поддържана е страницата им, колко актуална е информацията в нея, с какви клиенти е работила компанията, какви проекти е успяла да реализира успешно и т.н. Можете да направите контакт с клиенти на фирмата и да попитате за препоръка.

След като направите първоначален избор, проведете среща с препоръчаната консултантска фирма.

На тази среща е много важно да бъдете максимално обстоятелствени и да обясните в детайли какво правите и какво искате да правите. Това е важно, защото добрият консултант, дори и на първа среща, вече реално събира информация за това как да разпише вашия проект, ако се стигне до там. Да сте подробни е важно и защото цялата информация, която ще сведете до знанието на избрания консултант,  ще спомогне той/тя да определи дали сте допустим кандидат и ако сте, то по коя програма можете да работите.

След като разкажете за идеята си, изслушайте какво консултантската фирма мисли за нея. Оставете експертът да ви задава въпроси, които биха му помогнали да види цялата картина. Добрият консултант задава конкретни и адекватни въпроси!

Може да се убедите, че даден консултант е професионалист в своята област, когато той още на първата среща ви разкаже какви рискове се крият зад реализацията на проекта. И най-важното – ще ви каже и как ще управлявате заедно тези рискове.

На тази първа среща са важни няколко основни неща:

- Задаване на въпроси от страна на консултанта, чрез които той ще навлезе във вашата идея и ще разбере вашите цели.
- Поставяне на срокове за изясняване на неуточнени въпроси;
- Ангажираност на консултанта да дефинира възможностите ви за кандидатстване по европейски програми;
- Изпращане на оферта за консултантски услуги;
- Изпращане на образец на договор за консултантски услуги.
- Ангажираност на консултанта да направи кратък анализ на шансовете за успех (ако има налична информация както от ваша страна, така и от страна на отворени или скоро предстоящи програми). Всеки професионалист в сферата може да изготви такъв кратък анализ, който е изключително полезен, защото може да се окаже, че шансовете ви за успех са минимални.

Ако не сте получили препоръка, а избирате консултант на случаен принцип, проучете поне 2 различни възможности.

Не избирайте консултант, защото „има връзки“ или „изпреварваща информация“ и може да „лобира“ за проекта ви. Опитът е доказал многократно, че точно такива консултанти най-често провалят проектите на своите клиенти. 

Ако се спрете на консултантска компания с много служители, преди да се ангажирате с нея, непременно поискайте да знаете кой точно от техните експерти ще работи по вашия проект. Дори фирмата да е добре позната и водеща в бранша, най-голямо значение за вашия конкретен успех имат професионалните умения и опит на експерта, с когото ще работите пряко.    

Не забравяйте, че всички професионалисти на Fininfo.BG също са на ваше разположение!  

Ако вече сте се ориентирали, преминете към Стъпка 3.
 

Галя Менова, Хюмънконсултинг ЕООД

Елеонора Иванова, ФИНИНФО.БГ ЕООД