×

Новини

УЕБИНАР ЗА ИНВЕСТИЦИИ В СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ

16.02.2022

На инвестициите в соларни проекти се гледа като на „новото злато“ и те обещават да бъдат шампион по доходност. На практика, процесът по структуриране на успешен фотоволтаичен проект е дълъг и изпълнен с редица специфични предизвикателства.

Уебинарът "Всеки MWh е от значение: Правни аспекти и финансиране на соларни централи" е насочен към големи консуматори на енергия и инвеститори, които искат да научат повече за основните правни и финансови аспекти при изграждане на фотоволтаични централи над 5 MWp. Той ще се проведе на 10.03.2022 г. (четвъртък) от 10:00 ч. и участието на заинтерсованите компании е напълно безплатно.

Събитието се организира от Fininfo.BGX Figure Finance и DPC с подкрепата на Българо-румънска търговско-промишлена палата, Британско-българската бизнес асоциация, Френско-българската търговско и индустриална камара, Шведско-българската търговска камара и Българо-испанската търговска камара.

Регистрирайте се тук.

Сред въпросите, които ще намерят отговор по време на уебинара са:
- Каква е правната рамка на инвестицията във фотоволтаичен проект;
- Специфики на процедурата за присъединяване към електропреносната мрежа;
- Основни елементи на финансов анализ и проектно финансиране на фотоволтаични централи;
- Насоки за подобряване възвръщаемостта на инвестицията;
- Фондове и възможности за дялово финансиране в големи ВЕИ проекти.


Лектори:
Росица Чопева – партньор xFigure Finance
Росица Чопева има над 18 години опит в изграждането на финансова стратегия, договаряне на банково финансиране, привличане на инвеститори и сделки, свързани със сливания и придобивания. Като водещ финансов експерт, който от 2012 година се занимава с проектно финансиране на фотоволтаични проекти, Росица е участвала в някои от най-големите централи, изградени в България. Само през последната година екипът на xFigure Finance работи по проекти с инсталирана мощност от над 115 MWp, като до момента са осъществили сделки за над 90 милиона евро с банки и инвестиционни фондове.

Адв. Пенчо Станчев - съдружник DPC
Адвокат Станчев е съдружник в Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.“ (DPC) и водещ експерт в областта на енергийното право, банковото право и процесуалното представителство. Пенчо консултира някои от лидерите на енергийния пазар във връзка с разнообразни регулаторни и лицензионни въпроси, свързани с дейността им. Той представлява и различни участници в сектора – производители на електроенергия, ВЕИ компании, търговци, оператори на разпределителни мрежи и крайни клиенти – в сложни енергийни спорове, включително търговски дела и обжалване на решения на регулатора.

Елеонора Иванова – основател Fininfo.bg
Елеонора Иванова е консултант по бизнес развитие и управление на проекти. Повече от 20 години се занимава с предприемачество, инвестиции, финансиране, интернационализация на бизнеса и развитие на международни мрежи. Инициирала и управлявала e десетки проекти с външно финансиране за български компании и организации, вкл. като партньор в международни консорциуми. Учредител и настоящ изпълнителен директор е на Българо-румънска търговско промишлена палата. През 2019 г. започва създаването на свой нов проект – Fininfo.BG – информационно–консултантска платформа за финансиране на бизнес проекти без аналог в България до настоящия момент.

Програма:
10:00 – 10:10 | Официално откриване на събитието
10:10 – 10:50 | Правна рамка на инвестицията във фотоволтаичен проект, адв. Пенчо Станчев, DPC
10:50 – 11:30 | Финансов анализ и проектно финансиране за соларни централи, Росица Чопева, xFigureFinance
11:30 – 12:00 | Възможности за финансиране на големи ВЕИ проекти, Елеонора Иванова, Fininfo.BG
12:00 – 12:30 | Въпроси и отговори

Можете да се регистрирате за участие в уебинара тук, като при включване в реално време ще можете да зададете въпроси в онлайн чата на събитието.